HelpingWithMath.com Home Page

Show Answers

Elapsed Time To Five Minutes

------ Note: The Information above this point will not be sent to your printer --------

This document includes 4 worksheets. Print only those pages that you need. Note also that the steps or "hops" shown on the number line examples might not be the best options for all time spans and/ or your children may pick different methods for calculating how much time has lapsed; in most cases there is no right or wrong method. See here for more help with elapsed time.

Name:____________________

Date:______________

Using the number line to help write how much time has elapsed: (the first one is done for you)

Between 2:25 a.m. and 5:10 a.m.

2 hours 45 minutes

Between 4:55 p.m. and 10:20 p.m.

  5 hours 25 minutes  

 

 annotated time line at 15 min. intervals

Between 9:35 a.m. and 11:10 a.m.

  1 hour 35 minutes  

 

 annotated time line at 15 min. intervals

Between 4:40 p.m. and 9:25 p.m.

  4 hours 45 minutes  

 

 annotated time line at 15 min. intervals

Between 5:20 a.m. and 7:50 a.m.

  2 hours 30 minutes  

 

 annotated time line at 15 min. intervals

--------- Page Break------End of Worksheet #1-------

Name:____________________

Date:______________

Using the number line to help write how much time has elapsed: (the first one is done for you)

 

Between 7:40 a.m. and 11:00 a.m.

3 hours 20 minutes

 

Between 6:50 a.m. and 10:15 a.m.

  3 hours 25 minutes  

 

 

blank line

 

Between 2:35 p.m. and 7:10 p.m.

  4 hours 25 minutes  

 

blank line

 

 

Between 4:55 p.m. and 9:45 p.m.

  4 hours 50 minutes  

 

blank line

 

Between 3:10 a.m. and 7:40 a.m.

  4 hours 30 minutes  

 

blank line

 

Between 4:15 a.m. and 10:25 a.m.

  6 hours 10 minutes  

 

blank line

 

Between 2:05 p.m. and 7:55 p.m.

  5 hours 50 minutes  

 

blank line

 

Between 4:10 p.m. and 8:55 p.m.

  4 hours 45 minutes  

 

blank line

--------- Page Break------End of Worksheet #2-------

Name:____________________

Date:______________

Using the number line to help write how much time has elapsed: (the first one is done for you)

 

Between 9:40 a.m. and 4:05 p.m.

6 hours 25 minutes

 

Between 7:40 a.m. and 1:05 p.m.

  5 hours 25 minutes  

 

 

blank line

 

Between 11:50 p.m. and 2:15 a.m.

  2 hours 25 minutes  

 

 

blank line

 

Between 10:05 a.m. and 3:10 p.m.

  5 hours 5 minutes  

 

 

blank line

 

Between 9:20 a.m. and 4:15 p.m.

  6 hours 55 minutes  

 

blank line

 

Between 7:50 a.m. and 3:10 p.m.

  7 hours 20 minutes  

 

blank line

 

Between 11:55 a.m. and 10:25 p.m.

  10 hours 35 minutes  

 

blank line

 

Between 9:05 a.m. and 6:25 p.m.

  9 hours 20 minutes  

 

blank line

--------- Page Break------End of Worksheet #3-------

Name:____________________

Date:______________

Write the time elapsed between the start and finish times shown in the table below. Sketch a number line to help if needed. (the first one is done for you)

Start time Finish time Elapsed time  

7:55 a.m.

10:35 a.m.

  2 hours 40 min.    

9:35 a.m.

10:10 a.m.

  45 minutes    

6:05 a.m.

10:10 a.m.

  4 hours 5 min    

1:20 p.m.

8:15 p.m.

  6 hours 55 min.    

7:10 p.m.

10:25 p.m.

  3 hours 15 min.    

8:55 a.m.

2:05 p.m.

  5 hours 10 min.    

11:25 a.m.

6:05 p.m.

  6 hours 30 min.    

1:05 a.m.

9:40 a.m.

  8 hours 35 min.    

7:35 a.m.

2:15 p.m.

  6 hours 40 min.    

8:25 a.m.

12:15 p.m.

  3 hours 50 min.    

7:35 p.m.

12 midnight

  4 hours 25 min.    

4:10 a.m.

10:05 a.m.

  5 hours 55 min.    

-----End of Worksheet #4-------

------ Note: The Information below this point will not be sent to your printer --------

A Telling Time Worksheet - By HelpingWithMath.com

Related Resources

The various resources listed below are aligned to the same standard, (3MD01) taken from the CCSM (Common Core Standards For Mathematics) as the Time Worksheet shown above.

Tell and write time to the nearest minute and measure time intervals in minutes. Solve word problems involving addition and subtraction of time intervals in minutes, e.g., by representing the problem on a number line diagram.

Activities

Domino Cards

Examples/ Guidance

Number lines

Worksheets

Elapsed Time
Telling Time
Worksheet Generator

 

Math Help - Homepage      |   About HelpingWithMath.com |   Privacy  |   Site Map